A Tokaj-Hegyaljai Tállya a világ közepe… Pontosabban szólva Európa mértani közepe. Valaha Zemplén vármegye legnépesebb városa volt. Évszázadokig a legnagyobb szőlőterülettel rendelkezett Tokaj-Hegyalján. Tállyához nagyvonalú volt a természet. A hegyoldalakat borító vulkanikus riolittufa és az egyedi mikroklíma döntően meghatározta a szőlőtermesztés hagyományát és a termőterület különlegességét.
Az évszázadok alatt kinemesített hagyományos hegyaljai szőlőfajták, mint a furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, és kövérszőlő, és a borok érlelésére szolgáló riolittufába vájt pincék hozzájárultak ahhoz, hogy Tállya a borvidék többi településével együtt méltán viselhesse immár 2002-től az Unesco által neki adományozott Világörökségi címet.
A mi borunk is innen származik, a Nyerges dűlőről, amelyről a XV. századtól kezdve találhatóak írásos emlékek. Már ekkor is kiváló szőlőtermő területnek tartották, amely különösen alkalmas száraz fehérborok készítéséhez.
Hárslevelű és furmint vegyesen található a területünkön 50-50 százalékban. A szőlőt 30 éve telepítették. Elég öreg ahhoz, hogy a gyökerei elérjék a talaj mélyebb rétegeit és megalapozza az ásványosságot. A művelés során kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a szőlőt ne terheljük túl. Ugyancsak ügyelünk arra, hogy a permetezések számát a minimálisra szorítsuk anélkül, hogy a szőlő egészségét veszélyeztetnénk. Ahogy Tokaj-Hegyalján szokás, októberben szüretelünk, igyekszünk elkapni az érés tetőfokát. A Furmintot és Hárslevelűt együtt dolgozzuk fel. Kíméletesen és gyorsan. A mustot tartályban erjesztjük reduktív módon. A must és borkezelésnél a kénen kívül más segédanyagot nem használunk, inkább türelemmel kivárjuk, hogy a borrá válás folyamata magától végbemenjen.
Furmint
A furmint Hegyalja egyik legismertebb szőlőfajtája, ebből készül a legismertebb bor. A közkedvelt aszúk egyik legfontosabb „alapanyaga”. A furmintnak kilenc alfaja ismert. Könnyen felismerhető leveléről, amely tagolatlan, kissé karéjos. Későn érő szőlőfajta. Október második felében szokás szüretelni. A Tokaji Aszú és a Szamorodni is ebből a szőlőfajtából készül.
Hárslevelű
Kései érésű, aszúsodásra szintén hajlamos borfajta. Illata karakteres. A hárslevelűből készült bor egyszerre édes és kissé fanyar.